Etkinlik Konusu

Program, engellilik durumu ve engellilerle ilgili konuları geniş bir çerçevede ele alarak farklı perspektifler sunacaktır. Çalışma kapsamında konunun net olarak anlaşılabilmesi amacı ile engelliliğin tarihçesinde bahsedilerek, günümüze kadar olan süreç gözden geçirilecek ve konu ile ilgili tanımlamalar ortaya konulacaktır. Erişilebilirlik konusunda yürürlükte olan güncel mevzuatın ortaya konulması ve yasal ve yönetsel durumun belirlenmesi çalışma kapsamında yer almaktadır. Kamusal alanların engelli bireylerin sosyal yaşamları ve paylaşımları için öneminin engelli psikolojisi de göz önünde bulundurularak anlatımı çalışmanın kapsamı içerisindedir. Ayrıca söz konusu alanların engelliler için olduğu kadar engelli aileleri için de önem taşıdığı göz önünde bulundurulacaktır.

Programın ağırlıklı kapsamı açık ve yeşil alanların peyzaj tasarımında erişilebilirliğin sağlanması için kullanılacak yapısal ve bitkisel tasarım standartlarını ve uygulamalarını içermektedir. Bu anlamda konu ile ilgili kurum-kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri tarafından belirlenen ve akademik çalışmalar sonucu ortaya çıkan tasarım standartları, çalışma kapsamında çeşitli örnekler ve problem çözümleri ile anlatılacaktır. Bu kapsamda öncelikle Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan TS 12506 Şehir içi Yollar – Özürlü ve Yaşlılar İçin Sokak, Cadde, Meydan ve Yollarda Yapısal Önlemler ve İşaretlemelerin Tasarım Kuralları, TS 9111 Özürlü İnsanların İkamet Edeceği Binaların Düzenlenmesi Kuralları olmak üzere Yerel Yönetimler İçin Ulaşılabilirlik Temel Bilgiler Teknik El Kitabı, Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan Engelliler için Erişilebilirlik Engelsiz Bir Çevre İçin Tasarım Kılavuzu ve Amerikan Engellilik Yasası (ADA/Americans With Disabilities Act) Erişilebilir Tasarım İçin Standartlar başta olmak üzere çeşitli kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından yayımlanmış olan standartlar kullanılarak gerçekleştirilecek yapısal çözümlerde,  malzeme seçimi, işçilik ve bakım şartları göz önünde bulundurulacaktır. Konu ile ilgili yapısal tasarım standartlarının yanında canlı materyaller olması nedeni ile çok dikkatli bir şekilde planlanması gereken bitkisel tasarım yaklaşımı da kapsam dahilinde ele alınacaktır. Bu anlamda uygun tür seçimi, uygulama tipi ve bakım şartlarının başarılı bir şekilde kurgulanması çalışma kapsamında yer alacaktır.

Program kapsamında örnek alanlar üzerinde yapılacak analizler sonucu engelliler bakımından erişilebilir olmadığı tespit edilecek mekanlar için revizyon proje çizimleri de gerçekleştirilecektir. Bu anlamda sadece yeni oluşturulacak mekanların erişilebilir olarak tasarlanmalarının yanında, daha önceden oluşturulmuş mekanların da erişilebilir olarak revize edilme olanakları ortaya konulmuş olacaktır.

Design a site like this with WordPress.com
Get started